les 1 van de 0
mee bezig

wat is mixed media? Copy

In deze les ga je heerlijk onderdompelen in het materiaal acrylverf, je leert wat die vierkantjes betekenen op je (kleine) tubes en een aantal verschillende soorten acrylverf met hun specifieke eigenschappen.

acryl [soorten]:

acryl verf:

Acrylverf van het merk Amsterdam (of bijvoorbeeld winsor & newton) is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur. Acryl verf is perfect om schilderijen mee te maken en je kunt deze verf erg fijn in lagen aanbrengen en daarmee ook een vorige laag eventueel corrigeren. 

Deze acrylverf vond je eerder voornamelijk bij de kunst winkels en komen in kleine tubes steeds meer voorbij bij de hobbywinkels. 

acryl inkt:

Acryl inkt is een extreem vloeibare en goed verdunde acrylverf. Ondanks dat de acrylverf verdunt is zit de verf vol met pigment, waardoor je een rijke kleur dekking houdt. De acryl inkt droogt snel.

Acryl inkt zit in een flacon met een pipet in de dop. De flacon heeft een brede halsopening waardoor je makkelijk de pipet kunt gebruiken en de inkt goed gedoseerd kunt aanbrengen op papier. Acryl inkt is erg fijn om te gebruiken bij het maken van drips op je pagina. 

acryl markers:

Een verfstift heeft een vilten punt en een grote hoeveelheid inkt op acrylbasis. Deze Acrylinkt is een verdunde vorm van acrylverf. Dit zorgt voor een hoop toffe eigenschappen, die je ook kent van acrylverf. Zo zijn de markers goed dekkend en sneldrogend. Als je bijvoorbeeld een foutje maakt, ga je er snel weer moeiteloos overheen.

Als je de stiften goed schud, komt er een super fijne egale kleur uit, zo weet je altijd zeker dat de zelfde kleur uit de stift komt. De inkt in een Acrylstift bestaat altijd uit krachtig acryl en een verdunner, zodat het makkelijk uit de stift vloeit.

acryl verf in hobbywinkels:

Je hebt heel veel verschillende soorten acrylverf in de hobbywinkels. Hieronder heb ik er twee uitgelicht. 

  • dylusions paint: deze acrylverf is ontworpen door Dyan Reaveley. Dylusions paint is snel drogend, makkelijk mengbaar en watervast als het droog is. 
  • distress paint: deze zeer vloeibare acrylverf is op waterbasis. Deze acrylverf reageert op water en krijgt dan artistieke effecten, zelfs als je uren of dagen later weer water toe voegt. Deze verf droogt daarom niet watervast op. 
  • ArtByMarlene: acrylverf in handige kleine tubes die speciaal ontworpen zijn om ze op de kop te laten staan. De acrylverf kan zo makkelijk uit de tubes gehaald worden.