les 1, sub-les 1
mee bezig

maak je eigen boekje Copy

In dit voorbeeld wordt een oud boek gebruikt, je kunt dit ook vervangen door grijs board (dik karton) dat je op je eigen maakt hebt gesneden. 

stap voor stap:

Als basis gebruik je een oud boek, de pagina’s binnen in scheur je eruit. Wel een beetje met beleid, zodat de rug zo goed als heel blijft. Wil je de rug wat breder maken, dan vervang je de rug door een stukje grijsboard. De pagina’s die je eruit hebt gehaald kun je straks weer gebruiken als basis pagina’s of je kunt er stukjes vanaf scheuren voor op je pagina’s. Dus die wil je bewaren. Alleen aan de binnenkant van de kaft plak je het boekbindersband. Zorg dat zowel de linker- als de rechterkant van de rug vastgeplakt is, zodat als je dit oppakt het 1 geheel is geworden. 

Van stretch stof gaan we als eerste een hoesje om de kaft maken. We gebruiken hiervoor stretch stof omdat nog een beetje rekt, stel je voor dat je ‘m iets te strak heb gemaakt. En bijkomend voordeel op stof kun je dus heel erg tof andere stofjes op vast maken. 

Vouw de stof dubbel met de goede kant op elkaar, je ziet dus nu aan de buitenkant de ‘foute’ stof. Leg je kaft bovenop de stof en steek spelden langs 2 open kanten, 1 kant laat je open. Je rijgt langs de spelden met naald en draad, en nadat je klaar bent met rijgen kun je deze spelden eruit halen. 

Je hebt nu drie zijkanten aan elkaar vast zitten. Tijd om je hoesje om te draaien. Je pakt aan de binnenkant de puntjes en trekt deze door de opening naar buiten. Je ziet dat je nu de goede stof aan de buitenkant hebt en je ‘verkeerde’ kant aan de binnenkant. Je kunt nu je kaft in je hoesje schuiven. 

De zijkant is nu nog open. Dit kan je zo laten, dan heb je een soort van zakje waar je wat in kan verzamelen, maar je loopt ook de kans dat het zakje eraf schuift. Dus ik kies ervoor om deze dicht te maken. Dit doe ik door een zigzag steekje, dezelfde als die ik gebruikte om de andere zijkanten dicht te maken. En voordat ik daaraan begin maak ik de stof aan elkaar vast met spelden. Ik vind het leuk dat deze steek lekker eruit springt en kies voor een gele draad om dit zigzag steekje mee te maken. Bovenaan zet ik de draad vast met een onzichtbaar steekje. 

Nu kun je er van allerlei dingetjes opmaken. Je kunt er de kleinere stukjes stof uit je startersbox voor gebruiken, strookjes linnen, kanten kleedjes, zakjes van oude kapotte spijkerbroeken of die tweedehands baby spijkerbroek die je vond bij de kringloop. Je kunt hier helemaal op los gaan en er helemaal je eigen draai aan geven.

Aan de boven- en beneden kant van de rug bevestig je de paperclips. Je kunt kiezen om ze zo te laten zoals hier op de foto. In de video laat ik zien dat je de haakjes er ook af kunt halen, dan heb je iets meer ruimte van boven naar beneden en kun je hogere pagina’s gebruiken. Doordat je de rug van een oud boek of het grijsboard hebt gebruikt, maak je gebruik van het stevige karton wat er tussen zit. Je wikkelt het elastiek tussen deze paperclips, ongeveer twee keer, meer is niet nodig. Nu heb je 2 tot 4 elastieken waar je straks papier achter kunt schuiven. Kies papieren uit die je leuk vindt als basis pagina’s. Je kunt kiezen voor allemaal dezelfde basis pagina’s en groottes. Je kunt ook kiezen voor een ietwat chunky effect door verschillende materialen te gebruiken en verschillende groottes. In je startersbox vind je dat laatste.

Je eigen creatieve boekje is klaar!

Nou ja bijna, want je moet nog even je toffe charm eraan maken natuurlijk! Dit kan door je hanger aan de paperclip te bevestigen of eerst een swivel clasp (dat is dat hangertje met al een aantal ringetjes eraan) te gebruiken en deze swivel clasp aan je paperclip vast te ‘clippen’. Je kunt extra bedels bevestigen aan deze ringetjes met sluitringetjes, kraaltjes, knoopjes oid. 

MAAK JE EIGEN BOEKJE:​

nl_NL